Om du inte blir 100% nöjd med slipningen så ska du höra av dig! Vi erbjuder dig alltid 100% nöjd-kund-garanti och därigenom helt gratis omslipning av vår slipmästare om du inte blir nöjd! Du måste då höra av dig inom 14 dagar och innan du börjat använda kniven/knivarna. Knivar som bär tydliga märken av de har skärpts eller använts flitigt innefattas ej av denna garanti. Garantin bygger på att du undersöker dina knivar så snart du får dem i retur och därefter hör av dig innan du börjar använda dem så att vi får möjlighet att kontrollera dem direkt och låta sliparen gå igenom dem tillsammans med vår slipmästare.
Även om det är ovanligt så händer det att vi måste slipa om en kunds kniv. Då tar vi in kniven, dokumenterar klagomålet, kontrollerar och dokumenterar slipvinklar med lasermätare och därefter slipar vår slipmästare om kniven så att du ska bli nöjd denna gång!
Några saker att tänka på före omslipning och som inte alla känner till:
- Den vanligaste orsaken till att en kund blir missnöjd är då de förväntat sig mer skärpa – en vassare kniv. Att slipa fram en rakbladsvass kniv är inte svårt! Vi strävar däremot efter att återge varje enskild knivs originalvinkel och inte att göra dem så vassa som möjligt. Lägger vi en för brant vinkel på ett mjukt blad så blir den rakbladsvass för stunden men snabbt slö igen. Då blir du nöjd med oss vid retur men mindre nöjd någon månad senare! Det är därför viktigt att tänka på att en hård Japansk kockkniv kommer att returneras i lägre vinkel (vassare) än en mjuk Europeisk kniv. När vi får in en sådan kniv så mäter vi den med laser och noterar då nästan alltid att den faktiskt är slipad i rätt vinkel. Utan att fråga igen lägger vi därefter en brantare vinkel då det nu är detta som efterfrågas. Ibland kan vi självklart göra fel och lägga en för flack vinkel men vi vill ändå vara tydliga med konsekvensen av att slipa kniven för vass så att du inte blir besviken när kniven 1-3 månader senare kanske är slö igen.
- Klacken (pekfingerskydd som en del privatpersoner kallar den) slipas alltid ner som standard! Detta är inget slarv, fel eller misstag utan ett avancerat moment inom knivslipning som få sliperier behörskar! Svaret kring varför vi gör detta finner du i en separat FAQ -fråga kring just klackar. Om man mot förmodan inte önskar få klacken slipad måste man höra av sig via mail innan kniven kommer in.
- Vi strävar alltid efter att avverka så lite gods som möjligt men ibland upptäcks rost eller små sprickor inne i bladet varpå vi får avlägsna mer gods än vi hoppats på. Detta kan leda till att du undrar varför vi avlägsnat så mycket som vi gjort. Att knivar har defekter som inte upptäcks förrän man slipar dem i maskin är relativt vanligt. Slipband är mycket dyra och slits snabbt. Därav vill vi självklart inte slita på dem heller mer än nödvändigt. Vår vi slipa bort 0,5-1 cm stål så kostar detta oss nästan lika mycket i nytt slipband som marginalen vi får in på att slipa just denna kniv. Med detta sagt har vi med andra ord inget incitament för att avverka mer gods än nödvändigt.
- När man kommer upp en bit på bladet blir bladet tjockare. För att bibehålla rätt slipvinkel måste man då tunna ut kniven. I praktiken innebär detta att man får en längre egg än tidigare och det man kanske är van vid (hög fasett). Detta kan se lite konstigt ut första gången. En del kunder ifrågasätter då vad vi gjort och varför deras kniv inte sett ut så tidigare. Tänk dig att du har en metallstav (som ska bli en kniv) som är 1 cm tjockt för att överdriva lite. För att få till en egg med 30 graders vinkel så går det inte att göra en egg på 1mm. I ett sådant scenario skulle eggen kanske behöva blir 5 cm hög för att få till e vinkel om 30 grader längst ner vid eggen. Dvs. ju tjockare blad ju högre egg/fasett vilket som sagt kan se lite “fult” och slarvigt ut men så är det. En del privatpersoner misstar sig då och tror att vi slipat bort stor del av eggen när vi i själva verket endast tunnat ut bladet.
- Många vanliga knivar (ex. Globalknivar, Porcheknivar m.fl.) är masstillverkade av valsat stål och är inte handsmidda. Detta betyder att det upphettade stålet pressas genom valsar där det tunnas ut. Stålet blir då inte rakt utan vågigt (svårt att se med blotta ögat). När man slipar en sådan kniv och måste ta upp eggen (se varför i punkten ovan) för att få till vinkeln så är det vanligt att eggen ser vågig ut. Den del av eggen som rör skärbrädan är helt rak och perfekt men där eggen övergår till bladet kan dessa vågor börja framträda. Slipningen kan då se slarvig ut men det beror enbart på att bladet i sig är vågigt. Detsamma sker om en kniv någon gång blivit böjd! Detta är inget man kan göra något åt utan att fuska, dvs. slipa hela eggen i helt olika vinklar för att får bort vågorna men en sådan fuskslipning ägnar vi oss inte åt utan förklarar hellre detta “fenomen”.
- Att ändra en knivs form är normalt inget vi gör. Ibland måste man dock göra detta för att undvika att avlägsna mer gods än nödvändigt. En del kunder bryr sig mycket om sin form, dvs. mer än att vi hade varit tvugna att avlägsna massor av mer gods. I dessa fall tar vi in knivarna och slipar dem så att de får tillbaka den ursprungsform de ska ha men då med konsekvensen av att vi måste ta bort betydligt mer gods än vi först gjort. Detta resulterar ofta även i att man får ta en del av knivens längd varför spetsen annars blir av annan form.