Slipstenar (våtstenar) används för det mesta av inbitna kniventusiaster för att slipa vassa föremål. Det är en teknik som funnits i årtusenden. Den är däremot svår, tidskrävande och bra stenar kostar en rejäl slant, man får som vanligt vad man betalar för om man satsar på billiga stenar. Vill du lära dig slipa på våtsten är det bästa tipset att ta en 2-3 dagars kvällskurs och därefter träna, träna, träna.
Att slipa en egg innebär att man slipar fram en helt ny egg. När man skärper så gör man befintlig egg vass. I Japan krävs t.ex. 10 års lärlingsarbete hos en slipmästare för att själv få titulera sig slipmästare. Detta är med andra ord inget man bemästrar genom att slipa sina 4-5 köksknivar någon eller ett par gånger per år. Testa gärna själv och skicka samtidigt in 1 kniv till oss och jämför resultatet, de flesta lägger därefter stenarna på hyllan.
Det finns 2 kategorier av slipstenar och även underkategorier till dessa. Huvudkatergorierna är roterande slipsten och icke roterande (även kallade för Japanska våtstensslipar). Om du vill grundslipa dina knivar själv så bör du köpa minst 3 olika slipstenar med olika grovlek. Grovleken mäts i s.k. “grit”. En förutsättning är även att du har bra kvalitétsknivar som du sköter om väl. Knivar med klack (en del kallar dem för pekfingerskydd) går inte att slipa på våtsten då även klacken ska slipas ner vilket skulle slita ut stenen på 1 klack.
Att slipa på stenar är svårt, de flesta ger upp. Det tar 40-60 minuter per kniv på olika stenar om den är sliten och behöver en ny egg. Man börjar med grova stenar och går till finare och finare. Snålar man in på stenar blir det dyrt! Detta då även stenarna slits ut snabbt! Försöker du t.ex. slipa upp en billig Fiskars -kniv på stenar mellan 200-1200 grit kommer stenarna blir rejält slitna (material avverkas + att de ofta blir skålformade och måste jämnas till efter slipning). Kniven blir vass (om du är duktig och håller rätt vinkel under hela processen), MEN stenarna är nu “halvt utslitna”. Kostade stenarna 1000 kr kan det mao kostat dig närmare 500 kr att slipa dem (om du slitit ut halva stenen) exkl. arbetstiden. Att slipa knivar på våtstenar är inte kostnadseffektivt utan snarare en hobby för de som har tid och lust.
De 2 typer av roterande slipstenar som finns är dels snabbroternade som kräver vattenkylning för att undvika överhettning och dels långsamtgående slipstenar. Det blir ofta skillnader i slipresultat beroende på hur stor diameter och bredd slipstenarna har. En skomakare med begränsad yta har ofta en slipmaskin men liten diameter medan ett professionellt knivsliperi som Knivbrev har flera olika maskiner och slipstenar för att slipa knivar i de olika momenten. En snabbt roterande sten gör att det går snabbt att slipa en kniv men felmarginalen ökar också avsevärt och kräver lång erfarenhet för att behärska. Med en snabbroterande slipsten får kniven även en viss konkavhet som slipresultat. En långsamtgående sten kyler eggen hela tiden och ger nästan inge konkavhet. När vi slipar knivar blir eggen aldrig särskilt varm vilket gör att molekylerna i bladet inte ändras. Våra knivar kan du ta på direkt efter slipning och de är då knappt ljumma.
I Sverige tillverkas naturslipstenar på Gotland och även i Dalarna (ex. Orsa). Naturslipstenar tas ur sandstensbrot. Konstslipstenar (dvs. ej naturliga slipstenar) tillverkas av smärgel, aluminiumoxid eller andra hårda mineral.
Efter att knivarna slipats behandlar man de med andra maskiner och de flesta privatpersoner avslutar med att göra sin s.k. finegg med ett bryne/skärpstål (som finns i olika material) och strigel.
Japanska våtstenar roterar inte utan de ser ut som en liten tegelsten och är det vanligaste sliphjälpmedlet man använder om man vill försöka ge sig på att slipa knivar själv. Att använda en japansk våtsten är att efterlikna med att grundslipa en köckkniv till skillnad mot ett skärpstål som används för att underhållsslipa kniven. Tricket med en Japansk våtsten är att den släpper ifrån sig vassa partiklar som bildar en sörja. Det är denna sörja som slipar kniven. Slipstenen är därför mer eller mindre effektiv beroende på vilka slipande partiklar den består av samt vilket medel man använt för att sätta ihop stenen (bidningsmedlet). Man behöver ett antal våtstenar för att t.ex. slipa en klassisk Globalkniv. Priset på dessa är omkring 700kr till 1700 kr styck. Samtidigt tar det cirka 20-30 minuter att grundslipa en kniv för hand och du behöver träna ordentligt innan resultatet blir bra. Vidare bör du även köpa en fixeringsskena så att du håller slipvinkeln genom hela grundslipsprocessen och allt detta gör att de allra flesta rekommenderar privatpersoner att skicka in sina knivar till ett professionellt knivsliperi ett par, tre gånger per år och då kan du använda Knivbrev®!
Om det är ett rakbladsvast resultat du vill åstadkomma så finns det även sprayer som privatpersoner kan köpa. Dessa kan både användas direkt på kniven under slipprocessen eller direkt på slipstenen. En fördel med sprayerna är att det går snabbare att slipa kniv med slipsten. Nackdelen är dock att även detta kostar pengar.