Kolstålsknivar slipar vi i 10 000 -tal per år. Majoriteten av de knivar svenskar köper är däremot “rostfria” (borde kallas rosttröga – stain less). Kolstålet innehåller inget krom eller nickel som används för att skydda “rostfria” knivar. Fördelen med en kolstålskniv är att man kan slipa knivarna enkelt med vanligt bryne/skärpstål men nackdelen är att de rostar nästan med detsamma. Många tycker att detta kan se lite “häftigt” ut och det är ju som smaken, delat. Faktum är dock att det är extremt lätt att underhållsslipa dessa knivar även om det alltså måste göras extremt ofta. Kolstålsknivar blir något mer tåliga med tiden men är som minst motståndskraftiga mot rost när de är nya.
Knivar av kolstål anses alltså ha hög personlighet, är lätta att underhållsslipa och kan slipas väldigt vassa, nackdelen är dock att de rostar extremt enkelt och bör torkas av direkt efter användning.
Kolstålsknivar behöver grundslipas precis som alla andra knivar. Även om du kan få dem vassa med brynet eller din hemmaslip så kommer du med tiden inte ha någon egg kvar att skärpa upp (vilket man gör med bryne och hemmaslipar). Vid denna tidpunkt behöver dina knivar lämnas in för professionell knivslipning av kolstålsknivar. För privatpersoner rekommenderar man att knivarna ska lämnas in 1-2 gånger per år.
Knivbrev är idag Sveriges största professionella sliperi. Vi slipar 1000 -tals knivar per vecka och däribland mängder av kolstålsknivar. När du beställer ett Knivbrev får du hem allt du behöver för att tryggt och enkelt kunna skicka in dem via post. Om du vill ha extra trygghet har vi även en transportförsäkring (skickas via REK) på upp till 15 000 kronor.
Se “Instruktioner” för hur Knivbrev fungerar och tveka inte att kontakta oss om du har några frågor kring slipning av kolstålsknivar!