Keramiska brynen, dvs. skärpstål i keramik blir mer och mer slitna ju mer de används. Till slut är inte det vita skärpstålets keramiska yta längre vitt utan grått av allt material du slipat bort. Effekten avtar och skärpstålet behöver rengöras. Den skrovliga ytan är då mer eller mindre borta och skärpstålets effekt blir nedsatt. Här följer en enkel guide kring hur du rengör ditt bryne i keramik. Bilderna visar hur vi rengör Globals keramiska bryne:
Bilden visar hur det keramiska brynet ser ut innan rengöring och efter hård användning under flera år:
För att rengöra ett keramiskt bryne/skärpstål är det bästa tipset att använda Svinto samt ättikssprit. Blöt en bit Svinto i riktligt med sprit och pressa svintot hårt runt det keramiska brynet och dra upp och ner cirka 20-40 gånger. Såhär blir resultatet:
För att få den än vitare kan du nu tvätta av det keramiska skärpstålet med vanlig Yes och varmt vatten. Detta kan du få repetera några gånger. Torka därefter skärpstålet med vanligt hushållspapper eller med kökshanduken. Nästa gång du “slipar knivar” (du slipar egentligen inte utan skärper endast) med skärpstålet kommer du märka avsevärd skillnad och knivarnas finegg blir nu snabbare rakbladsvass igen. Detta bör du upprepa varje gång du skickar in knivarna för grundslipning till oss på Knivbrev, dvs. ta detta till vana så blir det lättare att underhålla knivarna mellan grundslipningarna. När brynet inte längre biter eller då kniven snabbt blir slö igen behöver du grundslipa och därigenom få fram en ny grundegg som du därefter kan fortsätta att skärpa med brynet eller hemmaslipen/slipstenen.
Om du vill få lite snabbare skärpa än vad ett keramiskt bryne ger så rekommenderar vi att du skaffar ett diamantbryne. Det är betydligt mer effektivt och om du vill få en perfekt finish kan du istället avsluta skärpningen med några drag med det keramiska brynet.