Keramiskt skärpstål/bryne används för att slipa knivar av hårda metaller, ex. Globalknivar som är den vanligaste japanska kökskniven i svenska hem. De slits dock väldigt fort och om man inte skärper sina knivar ofta så rekommenderar vi dig istället att köpa ett diamantbryne. Ett vanligt klassiskt stålbryne är mjukare än stålet i japanska knivar varför effekten blir liten eller ingen alls. Istället förstör du bara skärpstålet du då “täljer sönder det”. För att slipa hårda metaller behövs alltså keramiska skärpstål eller ett diamantbryne. Keramiska skärpstål blir slitna men du kan även rengöra keramiska skärpstål och ge de nytt liv, iaf för en tid!
Keramiska skärpstål säljs i stort sätt i varenda välsorterad affär som säljer knivar. Glöm dock inte bort att ett keramiskt skärpstål endast är till för att underhållsslipa knivarna, dvs. för att resa råeggen. Förr eller senare måste du ändå lämna in de för professionell Grundslipning och då finns vi här för dig! Vi slipar knivar och gör de som nya, mellan varven använder du ditt keramiska skärpstål för att resa råeggen.
Kom ihåg att du alltid måste hålla exakt samma vinkel när du slipar din kniv med ett keramiskt bryne. Om du inte gör det förstör du snabbt finäggen och kommer behöva lämna in kniven mer ofta än nödvändigt. Se även till att hålla en konstant vinkel så att du inte rundar av eggen när du skärper den.