Beställ inom:
TIM | MIN | SEK |
58 års erfarenhet i 3 generationer
Alltid med 100% nöjd-kund-garanti
Över 225.000 nöjda & återkommande kunder
”Jag använder mig av Knivbrev för att det är smidigt och att resultatet alltid blir 100%.”
Mattias “Fredagskocken” Larsson,
Modern Gastronomi
”Mina knivar är mina viktigaste redskap i köket
och jag låter därför inte vem som helst slipa dem!
Jag skickar in mina knivar till Knivbrev för att jag vill ha
toppresultat.”
Tomas Diederichsen, Årets kock 2011,
Årets köttkock 2007
“Det är stor skillnad på en vass och en välslipad kniv. För mig är det viktigt att kniven är välslipad så att den skär rakt och håller sig vass länge. En välslipad kniv är även enkel att skärpa upp. När eggen är nersliten har jag anlitat Knivbrev. Det har jag gjort i flera år och alltid varit nöjd med resultatet.”
Catarina König,
Sveriges Mästerkock 2016
“Att lära sig slipa knivar är ett komplext hantverk. Jag är själv 3:e generations slipmästare med 29 års egen erfarenhet”
Leif Kohlström,
3:e generationens slipmästare
Ett skärpstål eller ett bryne har så gott som samtliga av våra kunder. De är till för att räta ut en vågig egg när kniven börjar bli slö, men är inte till för att slipa en kniv vilket de heller inte gör! När eggen är nersliten går den inte längre att skärpa upp, eggen har då formen av ett “U”. Då behöver en helt ny skäregg slipas fram. Detta är ett komplext hantverk som tar tid. Att lyckas slipa fram en vass egg klarar de flesta, men att slipa fram en professionell egg kräver lång träning. Skillnaden mellan en vass och en välslipad kniv är hur länge kniven håller sig vass, hur väl den skär, samt framförallt – hur lätt den är att snabbt skärpa upp igen när den blir slö. Här berättar Mattias “Fredagskocken” Larsson skillnaden på att underhålla och grundslipa en kniv.
Att stå och dra sina knivar i en hemmaslipa med enkla keramiska hjul och lite vatten gör oftast mer skada än nytta! Detta är inget vi rekommenderar till några av våra kunder – ens för underhåll av knivar! Ett skärpstål skärper upp och rätar upp eggen, men dessa hemmaslipar (finns även elektriska) river för det mesta av eggen istället för att resa den. Kniven upplevs då vass för stunden och det kan vara bra i nödfall, men inom någon månad har du snabbt förstört hela skäreggen och måste lämna in kniven för grundslipning på nytt. Har de keramiska hjulen fel slipvinkel i förhållande till kniven (eller om de är slitna) så förstörs knivens skäregg nästan omedelbart om den är nyslipad! Ett tips – kasta dessa hemmaslipar och köp dig ett klassiskt bryne/skärpstål istället. Du kommer även att få en betydligt vassare kniv med ett skärpstål/bryne än med en hemmaslip!I denna video får du lära dig att använda ett skärpstål.
Det är skillnad på en vass och en välslipad kniv! De flesta som hävdar att deras knivar fortfarande är vassa efter flera år använder dem antingen väldigt sällan eller har tyvärr aldrig fått uppleva en välslipad och riktigt vass kniv. Det är även lätt att bli hemmablind – även för en professionell kock! Många av våra nya kunder skickar in sina slöa knivar och behåller några vassa hemma. Vid retur så får de flesta en aha -upplevelse och inser snabbt att de knivarna man behöll hemma var allt annat än vassa. Kan man inte hålla upp ett A4 -papper och “sliza” det i små, smala pappersremsor är kniven oftast slö.
Observera nu att en vass kniv som sagt nödvändigtvis inte har något som helst att göra med en välslipad kniv. Vet man inte exakt vad man håller på med är det lätt att slipa en för brant vinkel, kul för stunden då kniven känns mycket vass men trist när kniven blir slö på nolltid.
Japanska knivar kännetecknas av att de tillverkas av ett hårdare stål. Det gör att man kan slipa dem brantare (vassare) utan att de tappar skärpan lika fort. De är däremot mycket svårare att skärpa upp bra när de börjar bli slöa. För ett professionellt sliperi är det inte svårare att slipa en japansk kniv än en Europeisk. Vi slipar över 4 000 japanska knivar (varav 3 000 Globalknivar) per vecka. De flesta kunder tycker att de blir bättre vid retur från oss än de var som nya! Vi strävar alltid efter att återskapa varje enskild knivs originalvinkel, vid tveksamheter har vi även möjlighet att mäta eggens vinkel med laserinstrument. Japanska knivar ligger på en vinkel mellan 9-15 grader per sida, Europeiska (mjukare) knivar har oftast en vinkel mellan 15-25 grader.
Stenar är som sandpapper, de finns i en mängd olika grovlekar. En del tror att man klarar sig bra med 1 sten. Ska man göra det ordentligt behövs 4 olika stenar, från grovkornig till finkornig (kornigheten mäts i “grit”). Bra stenar kostar cirka 1000 kronor styck. Problemet med stenar är inte kostnaden i sig utan att det tar lång tid att lära sig använda dem rätt. Ett par drag i fel vinkel så är slipningen förstörd och du får börja om igen! Att få till en vass kniv är däremot inte så svårt men att få till en välslipad är det professionell knivslipning handlar om. Dvs. att kniven ska hålla skärpan länge, skära rakt och vara lätt att snabbt skärpa upp när den blir slö. I Japan får man jobba som lärling i 10 år innan man får titulera sig slipmästare och det finns en anledning till det! Tycker man det är lätt att slipa på stenar har man antagligen lite svårt att skilja på en vass och en välslipad kniv!
En vanlig missuppfattning är att vi bara slipar dyrare knivar. Faktum är att 60% av alla de knivar vi får in och slipar är billigare knivar (under 500 kronor). Många billigare knivar har ofta även ett mycket bra stål! IKEAs bättre serier har t.ex. exakt samma stål som i flera välkända tillverkares knivar som kostar en bra bit över 1000 kr styck (och tillverkas även av samma fabrik)! Men det tillverkarna av billigare knivar istället sparar in pengar på är just slipningen. Detta gör man genom att låta robotar slipa dem istället för att handslipa dem som man gör med dyrare knivar (gäller numera även Global Pro som är vanlig i Sverige). Det kan ju låta bra med robotar men då varje kniv är något unik (ex. tjockleken i bladet) går de inte att ställa in dem perfekt utan i ett läge där så många knivar blir så bra som möjligt. Detta är anledningen till att de flesta av våra kunder anser att knivarna är bättre slipade vid retur från oss än de ens var som nya!
Över 60.000 nöjda kunder
50 års erfarenhet
Slipar över 200.000 knivar per år
Hos oss blir såväl billiga som dyra knivars egg som nya igen – oavsett hur misskötta eller trasiga de är när du skickar in dem. Hos våra slipmästare ger du dina knivar nytt liv och kan hålla dem som nya i decennier framöver. Fördelen med Knivbrev förutom hög kvalité på resultatet är att det är tryggt, enkelt och smidigt samt framförallt – att det blir av.
Låt nu inte knivarna stå slöa och samla damm längre då gör de ingen nytta! Beställ ett Knivbrev idag och lämna in det påväg till jobbet eller till mataffären så returnerar vi dem som nya på 24-48 timmar från det att vi får in dem!
Knivbrev är idag Sveriges enda professionella sliperi som skickar hem allt material du behöver för att tryggt och enkelt kunna skicka in dina knivar via post – så att det blir av! Vill du inte skicka in via post kan du även komma förbi oss i Täby och vänta medan vi slipar. Du kan även lämna/hämta dina knivar i någon av Cerveras över 70 butiker runt om i Sverige.